Verkkokaupan käyttäjäkokemus
Parhaat käytännöt sekä esimerkit
Käyttäjäkokemus (eli ammattikielellä UX) tarkoittaa verkkokaupassa sitä, millaisena sinun asiakkaasi eli käyttäjät kokevat verkkokauppasi käytön. Tämä on monipuolinen kokonaisuus, joka alkaa verkkokaupan suunnittelusta ja käytettävyydestä ja jatkuu aina ostoprosessin loppuun saakka. Käyttäjän on pystyttävä sujuvasti navigoimaan sivustollasi sekä löytämään haluamansa tuotteet. Tämän jälkeen hänen tulee pystyä suorittamaan ostokset (tai muu toiminnallisuus) loppuun sujuvasti.
Sivuston käyttäjäkokemus ei ole kuitenkaan pelkästään riippuvainen teknisistä toiminnallisuuksista tai palvelupolun sujuvuudesta. Käyttäjäkokemusta arvioitaessa on otettava huomioon myös riittävän informatiivinen sekä ymmärrettävä sisältö sekä asiakaspalvelun laatu ja brändin asiakkaalleen antama lisäarvo. Tämän vuoksi käyttäjäkokemus on monipuolinen kokonaisuus, jonka jokainen osa-alue tulisi huomioida.
Miten käyttäjäkokemukseen on mahdollista vaikuttaa?
1) Navigointi ja haku
Mieti, millä tyylillä itse selailet verkkokauppoja - todennäköisesti käytät selailussa hyväksesi verkkosivuston navigaatiota sekä hakutoimintoja. Nämä ovat ratkaisevassa roolissa sivullasi, siksi navigaatiovalikon tulee olla selkeä sekä helposti ymmärrettävä. Tätä tukemaan tarjotaan hakutoiminto, josta asiakkaasi voi hakea suoralla hakusanalla tuotteitasi.
Selkeä ja yksinkertainen navigaatiovalikko sekä tehokas hakutoiminto ovat merkityksellisiä käyttäjäkokemuksen kannalta.
2) Nopeat latausajat
Mikäli asiakkaasi joutuu odottelemaan pitkiä aikoja sivustosi latautumista, poistuu hän hyvin suurella todennäköisyydellä pois sivustoltasi, varsinkin ellei jaksa odottaa sivustosi latautumista. Optimoi siis sivustosi kuvat sekä muut resurssit, jotta sivustosi latautuu mahdollisimman nopeasti. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös välimuistitekniikoita.
3) Mobiiliystävällisyys
Yhtä useammat ihmiset käyttävät verkkokauppoja pelkästään tai suurimmaksi osaksi mobiililaitteilla. Tämän lisäksi myös Google on alkanut priorisoimaan ensisijaisesti mobiilisivustot, joiden jälkeen vasta desktop-sivustot. Eli verkkosivuston suunnittelun lähtökohtana tulisi käyttää mobiilioptimoituja sivuja, jonka jälkeen miettiä vasta sivuston laajennettua käyttöä.
4) Visuaalinen suunnittelu
Pidä sivustosi visuaalinen ilme yhtenäisenä eli käytä samoja fontteja sekä brändisi mukaisia värityksiä. Fonttien sekä värien lisäksi kiinnitä huomiosi käyttämiisi kuviin. Kuvien tulisi olla riittävän korkealaatuisia, jotta ne ovat houkuttelevia sekä selkeitä.
5) Helppo ostoprosessi
Tee ostamisesta helppoa, äläkää siis käännytä ostavaa asiakasta pois verkkokaupastasi. Tarjoa monipuolisia maksutapoja, joista ostajan on helppo löytää itsellensä sopiva. Ostamisessa tärkeää on suojaus eli huolehdi sivuston SSL-suojauksesta ja nosta maksuvaihtoehdot näkyville jo ennen ostoskoria. Voit esitellä maksutavat vaikkkapa erillisen alisivuston kautta, joka on mahdollista linkittää mm. sivustosi footeriin.
6) Tarjoa selkät ja monipuoliset tuotetiedot
Anna asiakkaallesi riittävästi ja monipuolisesti tietoa myyvästä tuotteesta. Niin paljon, ettei hänen tarvitse ainakaan tuotteen kriittisimpiä ominaisuuksia alkaa selvittelemään toista kautta. Yhdistä monipuolisiin tuotetietoihin myös selkeät sekä informatiiviset tuotekuvat.
7) Jälkihoito ja asiakaspalvelu
Anna asiakkaallesi mahdollisuus seurata tilauksen tilaa sekä toimituksen kulkua. Tämän lisäksi tuo asiakaspalvelusi asiakkaan saataville ja huolehdi asiakaspalvelun laadusta sekä sujuvuudesta. Joskus on parempi niellä kiukkunsa ja palvella kuitenkin asiakas loppuun asti hyvin. Tämä mahdollisesti tuo hänet sekä useat muut takaisin kauppaasi!
Vaikka edellä olenkin listannut jo monta tärkeää kohtaa, on vielä yksi mainitsematta - toistuvuus!
Saat tottua siihen, ettei verkkokauppamaailmassa mikään ole koskaan täysin valmista. Ole valmis muutoksiin, tutki asiakkaiden tarpeiden kuuntelemista sekä käyttäytymistä. Ole valmis tekemään muutoksia ja ottamaan vastaan menestystä!