Miten avainsanatutkimus tehdään?
Avainsanatutkimus on tekninen toimenpide, jolla löydetään sellaiset tärkeät sanat (avainsanat) sekä termit (pitkän hännän avainsanat), joita potentiaaliset asiakkaasi käyttävät etsiessään ratkaisuja ongelmiinsa tai vertaillessaan sekä ostaessaan tarvitsemiaan tuotteita tai palveluita. Avainsanatutkimus paljastaa sinulle tärkeät sanat, joita sinun tulisi sisällyttää verkkosivustosi erilaisiin osioihin, jotta sivustosi saa parempaa näkyvyyttä hakukoneissa ja asiakkaasi löytävät ratkaisuja ongelmiinsa.
Avainsanatutkimus auttaa sinua suoraan ymmärtämään, millaisia sanoja sinun tulisi käyttää ja millaista sisältöä tuottaa, jotta sivustosi kävijäliikenne saadaan kasvuun, jonka seurauksena myös myynnin kasvattaminen tulee luonnollisena seurauksena. Hakukonenäkyvyyden lisäksi hyvin optimoitu ja tuotettu sisältö vastaa myös potentiaalisten asiakkaidesi ongelmiin, tarjoaa heille arvokasta tietoa ja sitouttaa heidän pysymään asiakkaanasi.
Käytännössä: asiakkaasi etsii tietoa Googlesta, hän tekee haun omasta mielestään parhaalla mahdollisella hakusanalla. Asiakkaasi Googlessa käyttämä hakusana on sinulle avainsana, eli sellainen sana, jota käyttämällä sisältösi saadaan vastaamaan hakukoneen käyttäjän ongelmaan. Yleensä avainsanat ovatkin aiheeseen liittyviä sanoja tai sanojen yhdistelmiä, mutta pelkkä sanojen arvaaminen tai yleissanojen käyttäminen ei riitä ja sen vuoksi parhaaseen lopputulokseen pääset tekemällä tai teettämällä avainsanatutkimuksen.
Tavoitteesi on saada sivustollesi parempaa näkyvyyttä Googlessa, jonka vuoksi alat tehdä tutkimusta millaisia sanoja käyttämällä sisältösi saa näkyvyyttä. Kirjoitat sisältösi relevanttien avainsanojen ympärille ja rikastat avainsanoja monipuolisesti laadukkaalla sisällöllä, etkä pelkästään tuuttaa sivustosi sisältöä täyteen erilaisia hakusanoja eli avainsanoja.
Step by step-avaisanatutkimus
1) Listaa yritystoimintaasi liittyvät aiheet / tuoteryhmät / palvelut
2) Mieti voiko aiheesta puhua jollain toisella sanalla, joka tarkoittaa samaa
3) Lisää listalle kaikki sanat, jotka tulee mieleen
4) Tutki listaamiesi avainsanojen teho Googlen haussa, poimi uusia ideiota
5) Testaa listaamasi avainsanat valitsemallasi avainsanatyökalulla
6) Priorisoi avainsanojen tärkeys sekä hakuaikomus (informatiivinen vai kaupallinen sana)
7) Käytä sanoja laadukkaasti sisällössäsi
Avainsanat ja pitkän hännän avainsanat
Etsitpä sitten avainsanoja sivustollesi maksullisten työkalujen tai manuaalisen tutkimisen kautta sopivia avainsanoja, tulisi sinun huomioida sekä lyhyemmät avainsanat sekä long tail-avainsanat eli pitkän hännän avainsanat. Mitä näillä pitkän hännän avainsanoilla sitten tarkoitetaan? Pitkän hännän avainsanat ovat yksinkertaisesti pidempiä hakutermejä, joita hakukoneissa käytetään. Nämä ovat tarkkoja hakulausekkeita, jotka saavat perinteisiä avainsanoja huomattavasti vähemmän näkyvyyttä, mutta toisaalta kuitenkin ovat todella specifejä ja siksi näitä hauissaan käyttävät asiakkaat ovat sinulle myös korkean potentiaalin asiakkaita ja pitkän hännän avainsanat myös korkean potentiaalin avainsanoja.
Tehdessäsi avainsanojen listaa voit alkuun listata paljon erilaisia tuotteisiisi, palveluihisi sekä avainteemoihisi liittyviä sanoja, joiden tehokkuutta alat tämän jälkeen tutkia ja valitsemaan sisältöösi sopivia avainsanoja. Datan hyödyntäminen on ensisijaisen tärkeää varsinkin silloin, kun verkkosivusi SEO-perusteet ovat jo kunnossa ja alat viilaamaan sisältöäsi aiempaa paremmaksi.
Avainsana = hakusana: Yksittäinen sana tai termi, joita me kaikki ihmiset käytämme hakukoneissa etsiessämme tietoa tai tehdessämme tuotevertailua jonkin tuotteen, palvelun tai meillä käsillä olevan ongelman tiimoilta. Hakukoneessa käyttäjän kirjoittama sana on hakusana, sivustollasi tämä sama sana on nimeltään avainsana.
Pidempi hakutermi = pitkän hännän avainsana: Yksittäisten sanojen lisäksi hakukoneissa erilaisia hakuja tehdään pidempiä termejä käyttämällä. Nämä ovat useamman sanan yhdistelmiä, joilla halutaan todella tarkkoja tuloksia. Pitkän hännän avainsanoja hyödyntämällä voit saada vahvaa kilpailuetua, mutta toisaalta tällaisia täsmällisiä yhdistelmiä käytetään myös yksittäisiä sanoja vähemmän, jonka vuoksi sisältöä en suosittele perustelemaan pelkästään näiden varaan.
Parhaaseen lopputulokseen pääset löytäessäsi sekä käyttäessäsi sivustollasi sekä yksittäisiä avainsanoja sekä pidempiä termejä eli pitkän hännän avainsanoja.
Anna avainsanatutkimukselle riittävästi aikaa
Avainsanatutkimusta, kuin ei mitään muutakaan tuloksia tuottavaa työtä ole mahdollista tehdä hätäisesti. Mikäli rakennat sivustosi perusteita vasta kuntoon, on aivan mahdollista tehdä avainsanatutkimus kevyemmällä otteella ja usein juuri näin toimintaankin. Kun sivustosi alkaa tuottaa liikennettä, on aika syventyä avainsanatutkimukseen aivan uudella tavalla ja alkaa viilaamaan sen perusteella sisältöä sekä nostamaan sijoituksia hakukoneissa.
Vaikka avainsanatutkimuksen pääasiallinen tehtävä onkin löytää oikeat ja relevantit sanat, joiden ympärille sisältösi rakennat, tulee sinun kuitenkin aloittaa työ määrittelemällä sivustollesi tavoite. Tämä ohjaa työtäsi avainsanatutkimuksen parissa.
Miksi tavoitteen asettaminen on tärkeää?
Kuten jo aikaisemmin olen todennut, avainsanatutkimusta on mahdollista tehdä kevyesti laittamalla sivuston perusteet kuntoon tai syvemmin, kun halutaan alkaa kehittämään nykyistä hakukonenäkyvyyttä aiempaa paremmaksi. Avainsanatutkimuksessa keskitytään erilaisiin asioihin tavoitteesta riippuen eli onko tarkoitus laittaa sivuston perusasiat kuntoon, halutaanko nostaa pelkästään tietyn tuoteryhmän tai palvelun näkyvyyttä tai onko tarve parantaa yrityksen paikallista näkyvyyttä. Avainsanatutkimukselle valitaan oikeanlainen näkökulma, jonka perusteella toimenpiteet ohjataan oikeaan suuntaan. Lisäksi otetaan huomioon hakukoneenkäyttäjien hakuintentiot eli ovatko he hakemassa vain tietoa, navigoimassa jollekin tietylle sivustolle vai tekemässä jo ostoon johtavaa vertailua tai suoria ostoja. Ratkaiseva osa avainsanatutkimusta on se, että eri sanat tuovat sivustollesi tietoa etsiviä käyttäjiä, kun jo ostoaikeissa olevia ostajia.
Mitä tavoittelet avainsanatutkimuksella sekä hakukoneoptimoinnilla?
Haluatko parantaa paikallista näkyvyyttäsi?
Haluatko kasvattaa sivustosi kävijäliikennettä?
Haluatko ydintuotteesi paremmin näkyville hakukoneissa?
Haluatko kohentaa verkkokauppasi myyntiä?
Tavoitteen määrittäminen auttaa sinua löytämään tarpeisiisi sopivat avainsanat, jolloin helpotat myös omaa työtäsi. Tämän jälkeen alkaa varsinainen avainsanatutkimuksen tekeminen, jonka avulla selvitetään sekä relevantit avainsanat että pitkän hännän avainsanat, joiden avulla tavoitat asiakkaasi Googlesta.
Avainsanat hakukoneissa
Avainsanat on sellaisia tärkeitä sanoja, joiden avulla sisältösi on mahdollista saada vastaamaan hakukoneiden käyttäjien hakuja. Kun käyttäjä tekee hakukoneessa haun, ei hän tietystikään ajattele käyttävänsä avainsanaa, vaan hän tekee hakuja sellaisilla sanoilla, joilla odottaa löytävänsä parhaan mahdollisen tiedon. Jotta sinun sivustosi saadaan vastaamaan näitä hakuja, tulisi sinun osata käyttää samoja hakusanoja eli avainsanoja sisällössäsi, joita potentiaaliset asiakkaasi käyttävät hakukoneissa. Tämän vuoksi voidaan ajatella, että asiakkaidesi hakukoneissa käyttämät sanat ovat sinulle avainsanoja.
Löytääksesi oikeat sanat, joilla tavoitat yleisösi, sinun tulisi oppia ymmärtämään asiakaskuntasi hakutapoja. Tämän opit astumalla asiakkaasi saappaisiin ja miettimään heidän pohjimmaista ongelmaansa aiheen ympärillä. Tämän pohdinnan kautta löydät sanat, joiden välillä pystyt alkaa tekemään vertailuja eli priorisoimaan avainsanojen tärkeyttä. Käyttämällä näitä priorisoituja avainsanoja taas sivustosi alkaa saamaan parempia sijoituksia hakukoneissa, jopa TOP 10-sivujen joukossa.
Asiakkaiden hakutapojen ymmärtäminen auttaa sinua löytämään tehokkaimmat avainsanat, joita asiakkaasi käyttävät etsiessään tietoa tai tehdessään jo ostoksia. Ihmiset nimittäin käyttävät tyystin erilaisia avainsanoja etsiessään tietoa kuin tehdessään ostoksia. Tämän vuoksi avainsanan hakuintention ymmärtäminen on tärkeää.
Saatat tässä vaiheessa jo odottaa konkreettisia keinoja ja tietoa siihen, miten tehdä avainsanatutkimus. Voit selvittää sivustollesi tärkeimmät avainsanat sekä sisällöt manuaalisella työllä sekä erilaisten maksullisten työkalujen avulla, jotta alat tavoittaa potentiaalisia asiakkaita.
Selvitänkö avainsanat työkalulla vai manuaalisesti?
On olemassa paljon maksullisia työkaluja, joiden avulla avainsanatutkimusta on mahdollista tehdä. Suosittelen kuitenkin pysähtymään avainsanatutkimuksen pariin ensin ilman työkaluja, täysin manuaalisesti, varsinkin jos sivustosi ei vielä saa suurta näkyvyyttä hakukoneissa. Astu asiakkaasi rooliin ja tutki hakukoneista omien tuotteidesi sekä palveluidesi näkyvyyttä. Etsi sellaisia tuotteita ja palveluita, joita itsekin tarjoat. Tee tutkimusta nimenomaan siitä näkökulmasta, ettei asiakkaasi vielä tunne sinua. Tällöin saat myös arvokasta tietoa kilpailijoidesi käyttämistä tyyleistä puhua samasta asiasta. Tämän jälkeen sinun tulisi listata avainsanat, jonka jälkeen sinun on mahdollista tutkia niiden tärkeyttä erilaisten avainsanatyökalujen avulla. Työkalujen avulla on tarkoitus tutkia ja löytää suositut avainsanat, joilla on kuitenkin kohtuullinen kilpailu. Avainsanatyökalut saattavat myös avata sinulle uusia ideoita sekä löydät vaihtoehtoisia termejä käyttämiesi hakusanojen rinnalle.
Suosittuja maksullisia avainsanatyökaluja:
Google Keyword Planner (Google Ads-tilin työkalu) - ei ole maksullinen, mutta vaatii Google Ads tilin luomisen
Sivustosi nykyiset avainsanat
Laadukasta avainsanatutkimusta tehdessä on erittäin tärkeää selvittää myös ne avainsanat, joilla sivustosi saa jo tällä hetkellä näkyvyyttä eli mitkä yrityksesi aiheeseen liittyvät sanat sivustollesi tuovat jo liikennettä. Tämä auttaa sinua keskittämään resurssejasi myös nykyisten sisältöjen parantamiseen tavalla, joka tuottaa usein nopeastikin tuloksia. Nykyisten avainsanojen tuoma liikenne on sinulle arvokasta tietoa, jonka avulla pystyt alkaa nopeasti parantamaan nykyistä näkyvyyttä Googlessa sekä löytämään myös ne aiheet, jotka eivät vielä saa lainkaan näkyvyyttä tai jäävät huonoille sijoituksille. Suosittelen itse asiakkailleni aina Google Search Consolen käyttöä. Tämä on Googlen ilmainen työkalu, jonka avulla pystyt selvittämään tietoa sivustollesi tulevasta liikenteestä sekä niistä avainsanoista, jotka tätä liikennettä sivustollesi tuovat. Verkkokurssillani SEO: Menesty hakukoneissa opetan sinua myös yhdistämään sivustosi Search Consoleen. Toinen suosikkini on Googlen Keyword Planner, joka tosin nykyisin on osa Google ads tilin ominaisuuksia eli tätä käyttäessäsi tulee sinun ensin luoda mainostili. Tuo Keyword Planner auttaa sinua kuitenkin tutkimaan ilmaiseksi erilaisten avainsanojen hakumääriä sekä löytämään potentiaalisia avainsanaideoita ilmaisen avainsanojen suunnittelijan avulla.
Kun opit tuntemaan millaisilla avainsanoilla sivustosi saa tällä hetkellä näkyvyyttä, on sinun myös helpompi oppia hakukoneoptimoinnin perussääntöjä sekä tuottamaan sellaista sisältöä sivustollesi, joka myös tavoittaa maksuvalmiit asiakkaasi.
Miten avainsanat siirretään sisältöön?
Pelkkä oikeanlaisten avainsanojen löytäminen ei vielä yksistään takaa näkyvyyttä Googlessa, vaan sinun tulee myös oppia käyttämään avainsanoja oikein kaikkialla sisällössäsi. Avainsanoja käytetään verkkosivustosi sisällössä monipuolisesti sekä tarkasti, välttäen kuitenkin avainsanojen ylikäyttöä. Parhaiten opit käyttämään avainsanoja sivustollasi perehtymällä syvällisemmin SEO-optimointiin, joka on laaja aihe eikä tämän vuoksi jokaista yksityiskohtaa ole mahdollista yhden tai kahdenkaan blogipostauksen kautta avata.
Opetan pienyrittäjille suunnatulla verkkokurssillani (SEO: Menesty hakukoneissa) käyttämään avainsanojan luonnollisesti koko verkkosivuston sisällössä. Sisällöllä tarkoitan sisältötekstin lisäksi otsikoita, meta-kuvauksia, kuvatekstejä sekä URL-osoitteita. Tämän lisäksi järjestän SEO-koulutuksia myös ryhmille sekä isommille organisaatioille. SEO koulutus on yksi yrityksesi iso kilpailuvaltti, johon panostetut rahat saat takaisin orgaanisten hakutulosten tuoman näkyvyyden kautta.
Lue myös blogitekstini kuvien alt-tekstien kirjoittamisesta.
Haluatko oppia tekemään hakukoneoptimoinnin itse?
Mikäli olet pienyrittäjä ja kaipaat hakukoneoptimointiin konkreettista apua ja selkeitä käytännön vinkkejä, tarjoan sinulle näitä kaikkia SEO: Menesty hakukoneissa-verkkokurssillani. Kurssi on suunniteltu pienyrittäjän näkökulmasta ja se sisältää laajan PDF-oppaan lisäksi myös runsaasti videomateriaalia sekä mahdollisuuden osallistua kerran kuukaudessa järjestettävään SEO-työpajaan. Työpaja on kurssilaisille maksuton ja auttaa löytämään sekä etsimään yrityksesi aiheeseen liittyviä avainsanoja sekä tuottamaan Googlen hakutuloksissa menestyvää sisältöä.
Mikäli kuitenkin haluat nopeasti ja ammattilaisen avulla selvittää sivustosi hakukoneoptimoinnin sekä Google näkyvyyden tiellä olevat esteet, suosittelen ehdottomasti SEO-auditointia. Tämä auttaa korjaamaan kuntoon kriittisimmät virheet, jonka lisäksi teen sivustollesi avainsanatutkimuksen sekä listaan potentiaaliset avainsanat sekä sisältöideat, joiden avulla pystyt nopeastikin tavoittamaan parempia sijoituksia hakukoneissa sekä laajentamaan asiakaskuntaasi sekä kasvattamaan myyntiäsi.
Avainsanojen seuraaminen
Tärkeää on tiedostaa, että päämäärätietoinen Google näkyvyyden parantaminen on määrätietoista ja jatkuvaa työtä. Sinun on kuitenkin vaikea nostaa sivustosi sijoituksia Googlen hakutuloksissa, mikäli et seuraa avainsanojen tuomaa liikennettä. Todellinen harhaluulo on aina se, että verkkosivuston SEO olisi mahdollista laittaa yhden kerran kuntoon, eikä tähän tämän jälkeen tarvitse ikinä koskea. Ethän tee sosiaaliseen mediaankaan vain muutamaa perusteellista julkaisua, jonka jälkeen odotat niiden tuovan tuloksia yrityksesi loppuhistorian ajan.
Kun sivustosi SEO-perusteet ovat kunnossa, suosittelen aina seuraamaan avainsanojen tuomaa liikennettä, jotta sisältöä on mahdollista aiempaa paremmaksi. Avainsanojen tuomaa liikennettä voit seurata ilmaiseksi Google Search Consolen kautta. Tämä työkalu auttaa sinua optimoimaan sivustosi näkyvyyttä Googlessa sekä antaa tietoa sen suorituskyvystä.
Google Search Consolen keskeiset edut:
Verkkosivuston liikenteen seuranta: Seuraa sivuston sijoituksia hakukoneissa tietyn avainsanan perusteella.
Hakukoneoptimoinnin parantaminen: Datan avulla voit tunnistaa sivuston tekniset ongelmat, jotka madaltavat sivustosi sijoituksia hakukoneissa.
Indeksointien hallinta: Voit pyytää sivustollesi nopeampaa indeksointia, tekemiesi päivitysten ja muutosten jälkeen.
Näiden lisäksi näet mitkä sivustot linkittävät omalle sivustollesi, seuraat sivustosi turvallisuutta sekä hallitset indeksointeja.
Avainsanatutkimus Google Ads mainonnassa
Avainsanatutkimus on orgaanisten sisältöjen lisäksi myös Google Ads -mainonnan keskeisimpiä ja samalla tehokkaimpia elementtejä. Se toimii ikään kuin mainoskampanjoiden perustana, sillä hyvin suunnitellut avainsanat auttavat tavoittamaan juuri ne ihmiset, jotka etsivät tarjoamaasi tuotetta tai palvelua. Avainsanojen avulla varmistat, että mainoksesi näkyvät oikeille kohderyhmille, juuri silloin kun he ovat ostoaikeissa tai tiedonhakuvaiheessa.
Avainsanatutkimuksen avulla voit löytää niitä hakusanoja, joita asiakkaasi todella käyttävät Googlessa. Tämä auttaa kohdistamaan mainokset tarkasti ja parantamaan mainoskampanjoiden kustannustehokkuutta. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä paremmin avainsanat osuvat kohderyhmän tarpeisiin, sitä parempi on mainoksen näkyvyys ja sen tuoma konversio.
Google Ads tarjoaa työkaluja, kuten avainsanojen suunnittelijan (Google Keyword Planner), joiden avulla voit analysoida hakusanojen suosiota ja kilpailua sekä löytää uusia potentiaalisia hakutermejä. Avainsanatutkimuksessa on tärkeää huomioida sekä lyhyet että pitkät avainsanat (long tail keywords), sillä vaikka lyhyet avainsanat voivat tuoda paljon liikennettä, pitkät avainsanat ovat usein kohdennetumpia ja voivat tuoda paremmin laadukkaita kävijöitä.
Esimerkiksi paikallinen yritys, kuten "autohuolto Tampere", voi käyttää long tail -avainsanoja, kuten "edullinen autohuolto Tampere" tai "hyvä autokorjaamo Tampere", tavoittaakseen asiakkaita, jotka etsivät tarkemmin määriteltyä palvelua. Avainsanatutkimus voi siis vaikuttaa merkittävästi mainoskampanjoiden onnistumiseen ja pitkällä tähtäimellä myös liiketoiminnan kasvuun.
Apua avainsanatutkimukseen
Google-näkyvyys on yksi isoimmista ilmaisista markkinointikanavista, joilla tavoitat tutut sekä tuntemattomat asiakkaat, joten sen voimaa ei kannata vähätellä. Mikäli kaipaat apua avainsanatutkimuksen tekemiseen, autan sinua tässä mielelläni. Ole rohkeasti yhteydessä ja varataan aika avainsanatutkimukselle.