Mikä on kuvan vaihtoehtoinen teksti?
Vaihtoehtoinen teksti tarkoittaa verkkosivustolla esitettyjen kuvien kertomista sanoin. Vaihtoehtoinen teksti ei tule näkymään verkkosivuillasi, mutta se kertoo ruudunlukijoille kuvan sisällön. Tämä on tärkeää verkkosivustosi esteettömän käytön kannalta, jolloin myös ruudunlukijat pystyvät lukemaan sekä kertomaan käyttäjälleen sivustollasi esitettyjen kuvien sisällön. Toisin sanoen alt-tekstien (eli vaihtoehtoisten tekstien) avulla myös näkövammaisten on mahdollista nähdä kuva samalla tavalla kuin muut näkevät sen silmin. Esteettömyyden lisäksi kuvien vaihtoehtoisilla teksteillä on merkitystä verkkosivustosi hakukonenäkyvyyden kannalta, sillä myös hakukoneiden indeksointirobotit lukevat verkkosivustosi kuvien alt-tekstejä eli vaihtoehtoisia kuvauksia.
Vaihtoehtoinen teksti voi esiintyä verkkosivustollasi myös nimellä:
alt-teksti
kuvan alt teksti
vaihtoehtoinen kuvaus
tekstivastine.
Hyvä on kuitenkin muistaa, että vaihtoehtoinen teksti ei ole kuvateksti tai kuvan otsikko.
Millainen on hyvä alt-teksti eli vaihtoehtoinen teksti?
Hyvä alt teksti eli vaihtoehtoinen teksti kertoo kuvan olennaisen sisällön parhaimmillaan yhdellä lauseella. Kuvaus voi olla myös kaksilauseinen, mutta tällöin sisällön tulee olla napakka. Tässä kuvauksessa ei tarvitse kertoa esimerkiksi kuvan taustasta, mikäli se ei ole sisällön ymmärtämisen kannalta merkityksellistä.
Hyvä ja tarkoituksenmukainen alt-teksti:
Antaa tietoa kuvasta
Kertoo yhdellä tai kahdella lauseella kuvan sisällön
Ei toista sivun muuta sisältöä turhaan
Sisältää avainsanan.
Hyvä ja relevantti kuvan vaihtoehtoinen teksti on osaltaan rakentamassa myös sivustosi kokonaisvaltaista hakukoneoptimointia. Tällöin sinun tulee kuitenkin sisällyttää siihen relevantti ja oikeanlainen avainsana, joka sinun on mahdollista löytää avainsanatutkimuksen kautta.
Pitääkö vaihtoehtoinen teksti kirjoittaa joka kuvalle?
Ei, vaihtoehtoisia tekstejä ei tarvitse määrittää kuvituskuville eli sivuston toissijaisille koristeellisille kuville. Tällaisilla kuvilla tarkoitetaan sellaisia fiilis- tai kuvituskuvia, joilla on ainoastaan tarkoitus kiinnittää sivustoasi lukevan käyttäjän huomiota eivätkä ne itsessään tuo sivustolle lisää kontekstiin liittyvää oleellista tietoa.
Mitkä kuvat tarvitsevat vaihtoehtoisen tekstin?
Ajattele asiaa ruudunlukijan näkökulmasta. Lähtökohtaisesti ruudunlukija lukee käyttäjälleen kaikki verkkosivustosi kaikki elementit. Tällöin ruudunlukulaitetta käyttävä henkilö saa paljon sellaistakin tietoa, joita ilman apulaitteita käyttävä henkilö ei saa. Mikäli sivustollasi on toissijainen kuva, jonka lukeminen ja näkeminen ei tuo lisää informaatiota, ei tämä tarvitse vaihtoehtoista kuvausta eli alt tekstiä. Mieti, millaiselta sivustosi sisältö kuulostaa, mikäli sen koko sisältö (kuvat mukaan lukien) luetaan ääneen. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, millaiset kuvat vaativat vaihtoehtoisen tekstin ja mitkä kuvat voit jättää ilman kuvausta.
Voiko vaihtoehtoisia kuvauksia olla liikaa?
Kyllä voi! Vaihtoehtoisia kuvauksia voi olla myös liikaa, mikäli sivustollasi on runsaasti kuvia ja niistä jokaiselle on määritelty vaihtoehtoinen kuvaus eli alt-teksti. Tällöin sivustosi lukeminen käy raskaaksi ruudunlukijoille, joka osaltaan vaikuttaa sivustosi käyttäjäkokemukseen. Tämän vuoksi on suositeltavaa jättää vaihtoehtoinen teksti tyhjäksi, mikäli kyseessä on puhtaasti toissijainen tai vain fiilisarvoa tuova kuva.
Mitä hyötyä verkkosivuston esteettömyydestä on?
Verkkosivuston esteettömyydellä (=saavutettavuus) tarjoat paremman käyttäjäkokemuksen sekä olet luomassa yhdenarvoista yhteiskuntaa myös apulaitteita käyttäville henkilöille. Verkkosivustosi esteettömyys voi olla myös este tai mahdollistamassa asiakaskuntasi kasvua sekä sivustosi kehittymistä. Esteettömiä digipalveluita tarjoamalla pystyt nostamaan yrityksesi valikoimaa myös heille, jotka ovat mahdollisesti aiemmin joutuneet kääntymään pois sivuiltasi, sillä eivät ole pystyneet käyttämään sisältöjäsi. Tätä voi verrata suoraan tapaukseen, jossa rakennat pyörätuolilla kulkevalle henkilölle esteettömän kulun kivijalkamyymälääsi.
Tiesithän myös, että digipalvelulaki tulee laajentumaan kesällä 2025, jolloin se myös velvoittavasti koskee yhä useampia verkkokauppoja? Lue myös miten pienyrittäjänä voit hyötyä esteettömyydestä.