Mitä hakuintentiot tarkoittavat?
Hakuintentioilla tarkoitetaan niitä hakukoneen käyttäjien tavoitteita sekä tarkoituksia, joita he käyttävät etsiessään tietoa hakukoneista. Rohkenen väittää, että me jokainen tehdään päivittäin erilaisia hakuja hakunoissa etsimmepä sitten tietoa, vertailemme tuotteita, olemme ostoaikeissa tai tarkoituksenamme on navigoida jollenkin tietylle sivulle. Teemme tämän kaiken yhtä useammin hakukoneiden kautta ja näitä tarpeita nimitetään yhteisellä nimellä hakuintentioiksi.
Käyttäjinä odotamme hakukoneilta mahdollisimman hyviä ja osuvia tuloksia tehdessämme erilaisia hakuja erilaisista hakuintentioista käsin. Mikäli etsimme tietoa itsellemme kiinnostavasta aiheesta, emme lähtökohtaisesti tässä vaiheessa tule klikanneeksi hakutulosta, joka tarjoaa jotain tuotetta tai palvelua meille edullisesti. Etsimme tietoa ja klikkaamme sellaista hakutulosta, joka mielestämme parhaalla mahdollisella tavalla vastaa meidän tarkoituksiin. Mikäli löydämme kiinnostavan palveluntarjoajan, painamme heidän nimensä mieleen ja palaamme aiheen pariin kun olemme valmiita tekemään ostoksia.
Hakuintentioiden merkitys hakutulosten sijoituksissa
Opetan SEO-verkkokurssillani sekä SEO-auditoinnissa asiakkailleni hakukoneiden käyttäjien tarpeiden ymmärtämistä eli hakuintentioita. Mitä paremmin ymmärrämme ihanneasiakkaamme tarpeita, tätä paremmin pystymme tavoittamaan hänet orgaanisten eli ilmaisten hakutulosten kautta. Annoin äskeisessä kohdassa esimerkin tiedonhausta, jossa haluamme parasta mahdollista hakutulosta, joka lisää tietämystämme hakemamme aiheen piiristä. Emme tässä vaiheessa ole kiinnostuneita ostamaan tuotteita, saatikka edes vertailemaan niitä, vaan etsimme tietoa. Tällöin käytämme tiettyjä termejä pyrkiessämme haluamaamme lopputulokseen. Kun olemme saaneet tarpeeksi tietoa aiheen tiimoilta, siirrymme vertailemaan tuotteita, jonka jälkeen vasta teemme ostopäätöksen. Näitä jokaista vaihetta lähestymme eri lähtökohdista ja erilaisia hakusanoja käyttäen. Ja tässä onkin ratkaisu, miten pystymme asiakkaidemme hakuintentioita ymmärtämällä menestymään paremmin hakukoneissa. Jotta kuitenkin pystyisimme pääsemään hakuintentioihin käsiksi meidän tulee tehdä sekä manuaalista testausta, seurata avainsanojen tuomaa analytiikka sekä tehdä kattava avainsanatutkimus.
Miten hakuintentiot jaotellaan?
Hakukoneiden käyttäjien tavoitteet ja tarpeet ryhmitellään neljään eri ryhmään eli hakuintentioon. Hakukoneen käyttäjien tekemät haut voidaan nimittäin jakaa neljään eri pääluokkaan, joilla jokaisella on oma erityinen tehtävänsä.
Informatiivinen haku (Informational Intent)
Tarkoitus on hakea tietoa jostakin tietystä aiheesta tai tuotteesta. Tässä vaiheessa käyttäjän ei ole tarkoitus ostaa mitään, mutta hän etsii millaisia ratkaisuja on olemassa hänen ongelmaansa liittyen.
Kaupallinen vertailu (Commercial Investigation Intent)
Käyttäjä etsii jonkin tietyn aihepiirin tuotetta, mutta ei ole täysin ostovalmis. Hän tekee vertailua ja etsii ratkaisua, joka on kaikkein paras ratkaisemaan juuri hänen ongelmansa.
Ostoon tähtäävä haku (Transactional Intent)
Käyttäjä tietää tarkkaa mitä on ostamassa, mutta tekee siirtyy ostokseen hakukoneiden kautta. Hänen ostopäätös valikoituu parhaan mahdollisen hakutuloksen mukaan.
Navigointitarkoitus (Navigational Intent)
Käyttäjä on siirtymässä jonkin tiettyyn sijaintiin / verkkosivulle ja tekee siirtymän hakukoneen kautta.
Miten avainsanojen hakuintentiot selvitetään?
Eri avainsanojen hakuintentiot saadaan tehokkaimmin selville avainsanatutkimuksen kautta ja tarkemmin erilaisia avainsanatyökaluja käyttämällä. Erilaisia avainsanojen tutkimiseen tarkoitettuja työkaluja on paljon, joista itse suosin Semrush-työkalua, jota käytän myös asiakkailleni tekemissä SEO-auditoinneissa, joihin liittyy aina myös sisältösuunnitelma. Työkalu näyttää mitä avainsanoja ihmiset käyttävät hakukoneissa kun ovat etsimässä tietoa, mitä puolestaan tehdessään tuotevertailuja ja millä avainsanoilla tehdään suoraan myyntiä. Tämän lisäksi omat avainsanat on käytettävissä myös silloin, kun halutaan navigoida eli siirtyä johonkin tiettyyn sijaintiin jollain verkkosivustolla. Mitä paremmin tiedät eri avainsanojen hakuintentiot, sitä paremmin sekä menestyt Googlen hakutuloksissa, että käännät sivustoliikenteesi kaupaksi.
SEO-auditointi ja avainsanantutkimus selvittää avainsanojen potentiaalin
Usein on kuitenkin niin, ettei pienyrittäjän ole mahdollista itse ostaa lisenssiä maksulliseen avainsanatyökaluun ja niiden tulosten ymmärtäminen saattaa olla alasta tuntemattomalle vaikeaa. Tällöin tulee heittäneeksi isosti rahaa roskiin. Tätä tarvetta varten olen suunnitellut menetelmän, jonka avulla pystyn kattavasti selvittämään sivustolla olevat hakukonenäkyvyyden esteet sekä tekemään avainsanatutkimuksen, jonka avulla olemassa olevia sisältöjä on mahdollista parantaa entistä tehokkaammiksi sekä tuottamaan uutta sisältöä, jolla tavoittaa sekä maksavat asiakkaat, että nostaa sivustoliikennettä. Jokaisella alalla on olemassa paljon korkean potentiaalin avainsanoja, joiden potentiaalin hyödyntämällä voit nopeastikin nousta paremmille sijoituksille hakukoneissa. Oman sivustoni kohdalla paremmille sijoituksille aloin päästä jo kahdessa viikossa, kun tunnisti oman kohderyhmäni tarpeet sekä hakutavat ja aloin tuottaa heille oikeanlaista sisältöä.
Avainsanojen seuraaminen on keskeisessä roolissa
Aiemmassa osiossa kerroin, miten pystyin itse jo parin viikon aikana nostamaan sijoituksiani hakukoneissa selvittämällä ihanneasiakkaideni hakutapoja sekä ymmärtämään heidän tarpeitaan paremmin. Tähän kuitenkin vaadittiin se, että seuraan eri avainsanojen tuomaa liikennettä sivustolleni sekä millaisille sijoituksille kyseisillä avainsanoilla sekä sisällöillä olin jo noussut. Lähdin viilaamaan omia sisältöjäni sen mukaan, mitä sijoituksia halusin parantaa ja etsin näihin aiempaa tehokkaampia avainsanoja avainsanatutkimuksen kautta. Mitä tehokkaammin pystyn hyödyntämään avainsanojen tuoman ilmaisen datan, sitä vähemmän tarvitsen jatkossa markkinointirahaa. Haluan opettaa myös sinulle tämän menetelmän!
Mikäli haluat alkaa seuraamaan oman sivustosi menestystä eri avainsanoilla, tulee sinun ihan ensimmäisenä liittää sivustosi johonkin avainsanatyökaluun ja mitkä sisältösi nouseva esille hakukoneiden tuloksissa. Pystyt seuraamaan näitä tuloksia esim. ilmaisen Google Search Consolen tai Google Analyticsin avulla. Search Consolen kautta pystyt seuraamaan sekä sivustoliikennettä että avainsanojen tuomaa liikennettä, joten tätä suosittelen jokaiselle asiakkaalleni.
Mikäli tarvitset apua Search Consolen yhdistämisessä sivustollesi, ole rohkeasti minuun yhteydessä.
Huomioitavaa myös on, että menee joitakin päiviä että työkalut alkavat tuottaa sinulle dataa ja tämä data päivittyy jatkuvasti eli järjestelmien tuomaa dataa kannattaa ehdottomasti seurata edes kuukausitasolla. Itselläni on tapana vähintään kerran kuukaudessa avata työkalut, seurata eri avainsanojen tuoma liikenne ja tehdä tämän perustella muutoksia. Parempi hakukonenäkyvyys on kuitenkin minun prioriteetti nro 1, joten annan tälle työtehtävälle aikaa ihan joka työviikko, jotta pystyn kohdistamaan sisältöni sekä verkkosivustollani sekä sosiaalisen median kanavissa niin, että se palvelee asiakkaitani, parantaa näkyvyyttäni sekä tottakai tavoittaa myös ostavia asiakkaitani. Tehokkaalla ja kohdennetulla sisällöllä minun on tarkoitus myös vähentää mainostamiseen käyttämiä euroja, joita pystyn vähentämään sitä mukaan, kun näkyvyyteni hakukoneissa paranee eli joka kuukausi.
Millä keinolla sain itse merkittävän muutoksen sivuston näyttökerroissa?
Yläpuolinen graafi on todellinen kuva, jonka olen ottanut kuvakaappauksena Google Search Consolesta ja graafi kuvaa Apua Yrittäjälle sivuston näyttökertoja loppukesän 2024 aikana. Olen saanut sivustolleni tasaista näkyvyyttä hakukoneissa, mutta avainsanoja ja nykyistä liikennettä tutkimalla havaitsin erään merkittävän aiheen, josta potentiaaliset asiakkaani olivat selvästi kiinnostuneita. Aihe pyöri edelleen SEO-sisältöjen ympärillä, mutta toi uutta asiakkailleni uutta näkökulma. Aloin tuottaa tätä näkökulmaa korostavaa sisältöä sivustolleni ja kuinkas sivustoni näyttömäärille kävikään jopa viikon aikana (kts. muutos 30.8. - 5.9.). En olisi itsekään pystynyt tekemään tällaista muutosta, ellen olisi aktiivisesti seurannut nykyisten avainsanojen tuomaa liikennettä ja näkyvyyttä sekä alkanut viilaamaan tämän datan tuoman sisällön perusteella sisältöäni aiempaa paremmaksi.
Vastaava kehitys on mahdollista jokaisen kohdalla, mikäli olet valmis hieman panostamaan aikaasi sekä energiaasi sivustosi avainsanojen seurantaan sekä analysointiin. Tähän pääset parhaiten käsiksi SEO-auditoinnin kautta.
Haluatko selvittää sivustosi parhaan mahdollisen potentiaalin?
Mikäli sinä haluat selvittää sivustosi parhaan mahdollisen potentiaalin suosittelen sinulle ehdottomasti juuri sinun tarpeisiisi räätälöityä SEO-auditointia sekä tätä seuraavaa avainsanatutkimusta ja sisältösuunnitelmaa. Pääset tähän käsiksi vain 350€ budjetilla, jonka kautta saavutat tuloksia tilanteestasi riippuen jopa muutamissa viikoissa tai vähintään seuraavien kuukausien aikana. Opit itse seuraamaan käyttämiesi avainsanojen tuomia tuloksia ja parantelemaan tätä mukaan myös sijoituksiasi.
Onko avainsanojen löytäminen vaikeaa?
Saatat ehkä myös miettiä, onko avainsanojen löytäminen vaikeaa tai onko niitä mahdollista löytää itse. Kyllä, pystyt löytämään myös avainsanoja itse tekemällä ihan manuaalista työtä hakukoneissa. Tämä vaatii kuitenkin pitkäjänteistä tekemistä ja tulokset seuraavat mahdollisesti hieman hitaammalla tahdilla. Mutta tämä kuitenkin on ehdottomasti mahdollista. Mikäli siis haluat saada vauhtia parempien hakutulosten tavoittelemisessa, olen mielelläni sinulle avuksi.
Auditointeja saa myös ilmaiseksi
Saatat ehkä ihmetellä, miksi jotkut toimijat tarjoavat sivustoauditointeja ilmaiseksi ja miksi minä otan siitä maksun. Sivustoauditointeja tarjotaan kyllä ilmaiseksi, mutta tieto virheistä ei yleensä auta korjaamaan asioita, ellei tiedä mitä tulisi seuraavaksi tehdä. Tämän vuoksi en halua tarjota asiakkailleni sellaista näennäistä ilmaista palvelua, jota kuitenkin seuraa maksullinen palvelu. Tästä jäisi itselleni inhottava olo, enkä siksi myöskään halua tarjota tätä asiakkailleni.
Sivustoauditoinnin tekemisen jälkeen teen asiakkaalle aina avainsanatutkimuksen sekä selvitän korkean potentiaalin avainsanat. Koostan näistä kaikista kattavan raportin, jonka myös avaan jokaiselle asiakkaalle yksityiskohtaisesti ja ymmärrettävästi. En koskaan lähetä asiakkaalleni pelkkää raporttia, josta on vaikea saada selvää. Annan myös ohjeet, miten asiakkaan tulisi seuraavaksi toimia, jotta pystyy tuottamaan paremmin hakukoneita palvelevaa sisältöä. Auditointi valmistuu aina 1-2 viikon kuluttua tilaamisesta, usein nopeammin, mutta tähän vaikuttaa kulloinenkin työtilanteeni.