Mikä Meta descriptionin eli meta kuvauksen tarkoitus on?

Kuvakaappaus Apua Yrittäjälle tilin Googlen hakutuloksesta, joka kertoo metakuvauksesta.

Meta-tekstin eli meta kuvauksen tarkoitus on tiivistää sivustosi sisältö hakukoneiden käyttäjälle puhuttelevalla tavalla, jonka seurauksena hän siirtyy hakutulosten joukosta juuri sinun sivustosi sisällön pariin, eikä karkaa kilpailijalle. Hyvä ja tehokas metakuvaus antaa lupauksen mielenkiintoisesta ja osuvasta sisällöstä, jota ei haluta ohittaa.

Metakuvauksesta käytetään useita eri nimityksiä, lue postauksen lopusta.

Tämä mystinen metateksti näyttäytyy ainoastaan Googlen hakutuloksissa hakukoneiden käyttäjille, ei lainkaan verkkosivustosi sisällä. Tämä määritellään erikseen sivustosi sisällä eli metateksti kirjoitetaan itse.

Mikäli sivustolle ei ole erikseen määriteltynä metakuvausta, voi Google korvata metakuvauksen jollakin verkkosivuiltasi löytyvällä tekstillä, joka olettaa olevan sivustosi tärkein sisältö. Paras tapa on kuitenkin kirjoittaa metakuvaukset itse, jolloin myös avainsanojen käyttö metakuvauksissa mahdollistuu ja tätä kautta myös hakukonenäkyvyys paranee.

Työssäni olen huomannut selkeän vaikutuksen sivuston Google-näkyvyyteen silloin, kun metakuvaukset on mietitty tarkasti ja niihin on sisällytetty vähintään yksi tärkeä avainsana. Huomioi siis jokaisen sivustosi alasivun uniikki metakuvaus, kun laitat sivustosi SEO-perusteita kuntoon. Älä kuitenkaan huolestu liikaa, mikäli et osu kerralla oikeaan, sillä metakuvausta on mahdollista päivittää myhemmin.

Milloin metakuvausta on syytä päivittää?

Mikäli olet kunnianhimoinen yrittäjä (verkkokauppias tai palvelualan yrittäjä) ja haluat kehittää omaa sivustosi Google-näkyvyyttä, suosittelen erityisellä lämmöllä kiinnittämään huomiota juuri metakuvauksiin. Selvitä millaisilla sanoilla yrityksesi kulloinenkin aihepiiri (=avainsanatutkimus) nousee parhaille mahdollisille sijoituksille Googlessa ja kirjoita metakuvaukset avainsanat huomioiden. Seuraa myös avainsanojen tuomaa liikennettä, jotta ymmärrät millaisilla sanoilla sivustosi saa jo vastinetta Google-käyttäjien tekemiin hakuihin.

Ammattimaisen avainsanatutkimuksen kautta on lisäksi mahdollista selvittää eri avainsanojen hakuintentiot eli ne lähtökohdat, joista kulloistakin avainsanaa käyttävällä käyttäjällä on. Tämä tarkoittaa sitä prosessia, jolla selvitetään millaisia sanoja käyttämällä on mahdollista tavoittaa ostoksia tekevät henkilöt - ovat he sitten ostamassa tuotteita tai palveluita!

Itse en pärjäisi kovassa kilpailutilanteessa suhteellisen tuoreena SEO-yrittäjänä, ellen seuraisi jatkuvasti erilaisten avainsanojen tuomaa dataa. En halua panostaa valtavia määriä rahaa pelkästään mainostamiseen, vaan halua nostaa sivustoni auktoriteettia sijoittumalla paremmin hakutuloksissa avainsanojen tuoman näkyvyyden turvin.

Tässä alapuolella on kuvakaappaus oman sivustoni avainsanojen antamasta datasta, josta havaitsin(18.10.2024) että sivustoni nousee hakusanalla “meta kuvaus“ Googlessa sijoitukselle 21. Avainsanan vaikeusaste on todella helppo (8%) ja hakusanaa käyttävien käyttäjien joukossa olevan maksuvalmiita asiakkaita (hakuintentio C). Näin tämän aihepiirin ympärillä olevan hyödyntämätöntä potentiaalia, joten otin tavoitteeksi panostaa kyseisen hakusanan kautta tulevan liikenteen määrää. Kirjoitin ensitilassa tämän blogitekstin metakuvauksen uusiksi ja lisäksi postaukseen myös muutamat lisätiedot, kuten tämän juuri lukemasi alaotsikon.

SEMrush-työkalun antamaa tietoa Apua Yrittäjälle sivuston keräämästä luonnollisesta eli ilmaisesta näkyvyydestä Googlessa. Haettu 18.10.2024.

Meta kuvaus-avainsanaa hyödyntämällä sijoitus 18.11.2024 sijalla 10 eli kuukauden aikana sijoitukset tuolla avainsanalla on muuttuneet 11 sijaa paremmaksi.

Kun teet sivustollesi muutoksia, valuvat näistä muutoksista tiedot Googlen tietoon pikkuhiljaa - ellet sitten itse pyydä Googlea indeksoimaan sivustoasi normaalia nopeammin! ;) Eli jos haluat uusien metakuvauksien päätyvän Googlen tietoisuuteen mahdollisimman nopeasti, tee heille sivustostasi indeksointipyyntö.

Google Search Concolen lähettämä ilmoitus indeksointipyynnön vastaanottamisesta.

Voit kuitenkin antaa itse boostia tähän pyytämällä Googlea indeksoimaan sivustosi merkittävien muutosten jälkeen. Tällöin päivittämäsi tiedot lähetetään Googlelle nopeammin, jopa muutaman päivän sisällä ja sivustosi alkaa sijoittua paremmille sijoituksille hakutuloksissa. Indeksointipyynnöt voit tehdä käyttämällä Google Search Consolea.

Mikäli et osaa tehdä indeksointipyyntöjä itse, pyydä tähän rohkeasti apua vaikkapa minulta!

 

Parhaat vinkit metakuvauksen kirjoittamiseen

Optimoin omia sekä asiakkaideni sivustojen metakuvauksia viikoittain ja tätä kautta saan myös tuloksia aikaan Google-näkyvyydessä. Siksi jaan myös sinulle tärkeimmät oppini mahdollisimman tehokkaan metakuvauksen kirjoittamiseen:

  • Selvitä tehokkaimmat avainsanat avainsanatutkimuksella

  • Sisällytä metakuvauksen alkuun avainsana

  • Annan lukijalle lupauksia laadukkaasta sisällöstä

  • Kirjoita metakuvauksesta houkutteleva

  • Pidä huoli, että sivuston sisältö vastaa antamaasi meta kuvausta

Meta kuvaus voi esiintyä monella nimellä

Kerroin kirjoituksen alussa, että metakuvaus voi esiintyä usealla eri nimellä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös meta kuvauksella. Eri verkkosivualustat käyttävät toisestaan poikkeavia nimityksiä tästä Google-näkyvyyteen vaikuttavasta elementistä.

  • Metakuvaus tai meta kuvaus

  • Meta description

  • SEO kuvaus

  • Hakukoneoptimoinnin kuvaus

Millainen on hyvä meta-kuvaus?

Tiestikö, että meta-teksti on ilmainen sisäänheittäjä

Metateksti on tarkoitettu kuvailemaan sivustosi sisältöä hakukoneen käyttäjille niin houkuttelevasti, että he valitsevat juuri sinun sivusi hakutuloksista eivätkä siirry kilpailijan luo. Tärkeintä meta-kuvauksen kirjoittamisessa on varmistaa, että se on houkutteleva ja informatiivinen käyttäjille sekä sisältää tärkeimmät avainsanat ja keskeiset tiedot sivun sisällöstä. Näin parannat todennäköisyyttä, että käyttäjät klikkaavat sivuasi hakutuloksista ja pystyt kasvattamaan sivustosi kävijäliikennettä.

💎 Hyvä meta-teksti tuo sinulle potentiaalisia asiakkaita ilman kustannuksia

Vaikka tämä "sisäänheittäjä" vaatii sinulta hieman aikaa, kyseessä on vain kahden lauseen investointi. Tällä pienellä panoksella meta-teksti voi toimia tehokkaana myyntimiehenä sivullesi kuukausia. Voiko olla edullisempaa mainoskeinoa?

💎 Avainsanat parantavat meta-tekstin tehokkuutta

Mikä sitten on avainsana? Se on termi, jonka avulla puhut asiakkaidesi kanssa samalla kielellä, ja varmistat, että hakutuloksista sivullesi löytävät juuri ne ihmiset, joilla on varaa ja halua ostaa juuri sinun palvelusi.

💎 Meta-teksti tukee otsikon vetovoimaa

Muotoile meta-teksti niin, että se kutsuu kävijöitä klikkaamaan ja tutustumaan tarkemmin tarjoamiisi palveluihin.

💎 Meta-tekstin pituus

Suositellaan, että metakuvaus olisi noin 150-160 merkkiä pitkä. Tämä suositus perustuu siihen, kuinka paljon tekstiä Google yleensä näyttää hakutulossivuilla ennen kuin se katkaistaan. Lyhyempi kuvaus voi menettää tärkeitä tietoja, kun taas liian pitkä kuvaus voidaan katkaista kesken.

Avainsanatutkimus
150,00 €

Eri julkaisualustojen ehdottama pituus metatekstille

Olen huomannut, että eri julkaisualustat ehdottavat metatekstin pituudeksi toisistaan poikkeavia sanamääriä. Siinä missä jokin alusta mahdollistaa vain 150-160 sanan mittaisen metatekstin, antaa toinen alusta mahdollisuuden kirjoittaa määrittelemättömän mittaisen tekstin. Tällä hetkellä Google suosii 150-160 merkin pituisia metakuvauksia, mutta tämä ei välttämättä tule aina olemaan näin. Siksi jotkin julkaisualustat mahdollistavat myös pidemmät meta kuvaukset. Tällä hetkellä Google lyhentää kaikki yli 160 sanaa pitkät metakuvaukset, joten tätä pidemmät tekstit eivät tällä hetkellä ainakaan hakukoneissa näy.

Mikä meta-kuvauksen tarkoitus on?

Meta-kuvauksen tarkoitus on antaa tiivis ja houkutteleva kuvaus verkkosivun sisällöstä, joka näkyy hakutulossivulla hakukoneen käyttäjille.

Meta-kuvauksen päätavoitteet:

  • Houkutella kävijöitä: Meta kuvaus eli Meta description toimii kuin mainosteksti, joka pyrkii houkuttelemaan käyttäjät valitsemaan juuri kyseisen sivun hakutuloksista. Hyvin kirjoitettu kuvaus voi lisätä klikkausprosenttia (CTR), mikä tuo enemmän kävijöitä sivustolle.

  • Kuvata sivun sisältöä: Se tarjoaa selkeän ja ytimekkään tiivistelmän sivun aiheesta, sisällöstä tai tarjoamasta arvosta. Tämä auttaa käyttäjiä ymmärtämään, mitä he voivat odottaa sivulta ennen kuin he klikkaavat sitä.

  • Parantaa hakukoneoptimointia (SEO): Vaikka meta-kuvaus eli meta description ei ole suora hakukoneen sijoitustekijä, sen vaikutus klikkausprosenttiin (CTR) voi vaikuttaa sivun sijoitukseen hakutuloksissa pitkällä aikavälillä. Mitä enemmän käyttäjät klikkaavat sivua hakutuloksissa, sitä todennäköisemmin hakukoneet pitävät sitä relevanttina ja arvokkaana hakukyselyn kannalta.

  • Välittää brändin viestiä: Meta kuvaus eli Meta description antaa mahdollisuuden käyttää brändin ääntä ja viestiä, jolloin käyttäjät voivat muodostaa ensivaikutelman sivusta ja yrityksestä.

Yhteenvetona, meta description on tärkeä elementti, joka voi lisätä näkyvyyttä, parantaa hakutulosten klikkausprosenttia ja houkutella kohdennettuja kävijöitä sivustolle.

Meta kuvaus verkkokaupassa

Verkkokaupan tuotetietoihin liittyen meta kuvaus on erityisen tärkeässä roolissa. Metakuvaus antaa ensimmäisen vaikutelman tuotteesta, joten se voi jopa kääntää ostoaikeissa olevan asiakkaan kilpailijasi sijaan sinun asiakkaaksesi. Älä siis koskaan jätä yhdenkään tuotteen meta kuvausta kirjoittamatta.

 

Opi hakukoneoptimoinnin parhaat käytännöt

Opi hakukoneoptimoinnin eli SEO:n parhaat käytännöt pienyrittäjille suunnatulla SEO: Menesty hakukoneissa- verkkokurssillani. Verkkokurssilla aloitetaan määrittelemään hakukoneoptimoinnin tavoitteesi eli se, millaiselle osa-alueelle kaipaat kipeimmin apua. Tämän jälkeen lähdetään tekemään avainsanantutkimusta, joka auttaa tuottamaan oikeanlaista sisältöä, joka tuottaa sivustollesi parempaa näkyvyyttä hakukoneissa.

Kaipaatko apua avainsanatutkimukseen?

Mikäli kaipaat apua avainsanatutkimuksen tekemiseen sekä haluat löytää verkkosivustosi hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat esteet, suosittelen sinulle SEO-auditointia. SEO-auditointi paljastaa sivustosi haavoittuvuuden, auttaa sinua korjaamaan kriittiset virheet ja raportin päätteeksi saat vielä korkean potentiaalin avainsanalistan sekä sisältöjulkaisuideat, joiden kautta pystyt tavoittamaan palveluistasi sekä tuotteistasi kiinnostuneet asiakkaat sekä erityisesti ostovalmiit hakukoneiden käyttäjät.

Edellinen
Edellinen

SEO-auditointi paljastaa hakukonenäkyvyyden esteet

Seuraava
Seuraava

Hyödynnä sivuston sisäiset linkit